fbpx
tips and more,  המדריכים שלי,  טיסות

כרטיס טיסה ב- 5 יורו! זה אפשרי??

המדריך המלא לטסים ב Low Cost

פעם הכל היה פשוט, טיסה מזמינים בסוכנות נסיעות, צ’ק אין עושים בשדה (מי שמגיע מוקדם מקבל מקום יותר טוב…), לטיסה באים עם מזוודה גדולה, טרולי, תיק גב, קניות מהדיוטי פרי (ואורזים את כל הבית, שיהיה…), בטיסה מקבלים ארוחה דוחה וקפה מגעיל – והכל תמורת כמה מאות דולרים במקרה הטוב, וכמה אלפי דולרים במקרה הפחות טוב…

בשנים האחרונות כל עולם התעופה בישראל השתנה. פתאום שומעים מכל עבר שמות חדשים כמו חברות Low Cost, טיסות צ’ארטר, מסלול Light ועוד. אולי זה קצת יותר מסובך, אך זה בוודאי לטובתנו! אחרי לא מעט שנים, שאזרחי מדינת ישראל היו שבויים של מונופול חברת אל על ומעט מאוד חברות תעופה יקרות אחרות, כעת מהפכת “השמיים הפתוחים” הפחיתה משמעותית את מחירי הטיסות, הגדילה באופן משמעותי את מס’ היעדים, יצרה תחרות בין מס’ חברות באותם קווי תעופה ובעיקר הפכה את “חו”ל” למשהו קרוב וממשי!

אז כדי שלא תטבעו בעולם המושגים החדש, נסביר את השינויים, הרקע שלהם ומה חשוב באמת.

מחיר כרטיס בסיסי

החברות מציעות כרטיס בסיסי שכולל רק מושב אקראי בטיסה, וכבודה מצומצמת מאוד (תיק גב או מזוודת טרולי בלבד). הנוסעים בטיסה מתבקשים לערוך צ’ק אין לפני הטיסה ולהדפיס את כרטיס העלייה למטוס (או להציג אותו בטלפון הנייד), בטיסה לא מוגש אוכל ושתיה אלא רק בתשלום נוסף, כל כבודה נוספת מעבר לכבודה הבסיסית היא בתשלום נוסף, בחירת מושב מסוים או אפילו ליד השותף לנסיעה היא בתשלום נוסף וכו’. כל נוסע שפועל שלא בהתאם לאותן הוראות כמו נוסע שהגיע עם כבודה נוספת לשדה התעופה, לא ביצע צ’ק אין מראש והדפיס את כרטיס העלייה למטוס וכו’ יצטרך לשלם קנס יקר מאוד שיכול להגיע לעשרות יורו עבור כל הוראה שהפר. חשוב לציין כי הכרטיסים הבסיסיים, בדר”כ, אינם ניתנים לביטול או החלפת מועדים, וכל שינוי בכרטיס, אפילו שינוי באיות שם הנוסעים- עולה כסף, ולא מעט. בניגוד להאשמות כי גביית קנס על שינוי שם נובעת מרצונן של החברות “להרוויח עוד קצת על הטעויות שלנו” הרי שהסיבה לכך היא שאם שינוי שם יהיה בחינם או בעלות נמוכה מאוד, אז תתחיל תופעה של ספסרות בכרטיסים (ספסר ייקנה את כל הכרטיסים המוזלים, וככל שמתקרבים למועד הטיסה ימכור אותם בתעריפים גבוהים יותר). 

באמצעות מודל תפעולי יעיל והצעת מוצר “בסיסי” שכל לקוח יכול לשדרג בהתאם לרצונו וצרכיו – החברות מציעות לנו כרטיסי טיסה זולים מאוד, ואנחנו רק צריכים לדעת איך להשיג אותם, ולפעול בהתאם לכללים וההוראות בכדי לא לשלם קנסות מיותרים בשדה התעופה.  

סקירת חברות ה - low cost בישראל

בישראל פועלות היום 3 חברות Low Cost גדולות ועוד כ- 8 חברות נוספות שהיקף הפעילות שלהן בישראל נמוך יותר. נוסף להם, יש את חברות התעופה הותיקות שבעגה המקצועית נקראות חברות Legacy (כמו אל על, אייר פראנס, בריטיש איירוויס וכו’).  גם החברות הללו, כתוצאה מהתחרות, נדרשו לערוך שינויים במערך התמחור שלהן, והן מציעות כעת כרטיסי טיסה מוזלים אשר כוללים שירות מופחת ביחס לכרטיסי טיסה אחרים (לא ניתנים להחזר, פחות כבודה וכו’).

חברות ה- Low Cost הגדולות בישראל הן: Ryanair, (המדריך המלא כאן) wizzair (המדריך המלא כאן) ו- Easyjet (המדריך המלא כאן) הטסות למבחר יעדים באירופה. חברות בולטות נוספות הן Transavia שיעדיה הן בעיקר בצרפת והולנד, Aegean שיעדיה הן יוון וקפריסין ו- Vueling שיעדיה הן בספרד ואיטליה. כדאי להזכיר גם חברות Legacy כגון אל על, Lot, Austrian ועוד אשר ניתן למצוא אצלם כרטיסי טיסה זולים לעתים.

אז איך מוצאים כרטיס טיסה ב- 5 יורו?

רבים שומעים וקוראים על כרטיסי טיסה לאירופה ב- 5 יורו, וכאשר הם מחפשים כרטיס כזה, הם לא מוצאים שום כרטיס טיסה במחיר כזה, אפילו לא קרוב. יש להבין כי ברוב המקרים, לא ניתן למצוא כרטיס טיסה במחיר של מנת פלאפל, הם קיימים אבל במשורה, ומן הסתם לא ליעדים המבוקשים, ובתקופות המבוקשות. אך עדיין, מי שמבין ומכיר את הדרך שבה חברות ה- Low Cost פועלות יכול למצוא כרטיסי טיסה זולים (כמה עשרות יורו בחודשי החורף ועד 200 יורו בשיא העונה בקיץ). כמו כל דבר בחיים, מידע מקדים הוא המרכיב הבסיסי והחשוב ביותר בכדי להזמין כרטיס טיסה בזול. 

אתרים ומנועי חיפוש

הדרך הטובה ביותר להגיע אל כרטיסי הטיסה הזולים היא להיכנס לאתרי האינטרנט של חברות ה-low cost, לחפש במנועי החיפוש שלהן לפי תאריכים ויעדים (בדר”כ ניתן להזמין עד שנה קדימה) ולראות אילו עונות ויעדים  זולים יותר. מן הסתם טיסות בחורף זולות יותר מהקיץ, טיסות ליעדים פופולאריים כמו לונדון יותר יקרות מטיסות ליעדים לא מוכרים כמו סיביו ברומניה. הכרת האתרים ושיטוט בהם, מאפשרת “לימוד” של שיטת התמחור שלהם ומספקת לנו כלי ראשון בכדי לדעת מתי ולהיכן ניתן למצוא כרטיסי טיסה זולים. כלי נוסף וחשוב הוא מנועי חיפוש הטיסות. מדובר באפליקציות אשר יש בהן אלגוריתם שמחפש במקומכם כל הזמן טיסות באתרים ו”מצטט” את מחירי הטיסות של החברות השונות. הוא חוסך כניסה לכל אתר של חברת תעופה בנפרד ומאפשר למצוא טיסה ספציפית דרך חיפוש לפי יעד, תאריך, תעריף מקסימאלי ועוד. במקרים רבים, הוא “מצטט” גם תעריפים של אותה טיסה דרך חברת התעופה וגם דרך סוכנויות נסיעות בינ”ל. אני תמיד מציעה לרכוש ישירות דרך חברת התעופה ולא דרך סוכנות נסיעות לא מוכרת בחו”ל. מנועי החיפוש המוכרים והשימושיים ביותר הם skyscanner, kayak, kiwi ו- alice.

תמחור

אחרי ששוטטנו באתרי חברות התעופה ובמנועי החיפוש השונים, חשוב שנבין כי התמחור של הכרטיסים משתנה כל הזמן. המחיר אותו ראיתם הוא נכון לאותו רגע, ייתכן ומחר או אפילו עוד מספר שעות, המחיר יעלה (או ירד..) – והכל בהתאם לכללי ההיצע והביקוש. כמו כן, בהשוואה בין התעריפים צריך לקחת בחשבון כי התעריף שמוצג הוא בסיסי ויתכן ותרצו להוסיף לו כבודה, מקום ישיבה ועוד, וגם התנאים בין חברות התעופה משתנים. לדוגמא, מה עדיף לרכוש כרטיס טיסה לפריז ב- 100 יורו בחברה בה מזוודת טרולי כלולה במחיר או מחברת תעופה אחרת שמציעה לרכוש כרטיס טיסה לפריז ב- 80 יורו אך עבור מזוודת טרולי צריך להוסיף 30 יורו? על כן, חשוב לקרוא מהם תנאי הכרטיס שמציעה כל חברת תעופה בשביל השוואה נכונה בין החלופות ולזכור כי המחירים עלולים להשתנות (ובחלק גדול מהמקרים, אם מדובר בתעריף אטרקטיבי אז כלפי מעלה…).

המחירים כל הזמן משתנים

חברות התעופה מאפשרות, בדרך כלל, לרכוש כרטיסים שנה או מספר חודשים קדימה, ובחברות ה- Low Cost, בחלק גדול מהמקרים, הכרטיסים הזולים “נחטפים” עם פרסום לוח הטיסות לשנה או לחודשים הקרובים, ולכן צריך להיות מוכנים כי “כל הקודם זוכה”. ככל שמתקרב מועד הטיסה, הכרטיסים הזולים יותר אוזלים, וממש קרוב למועד הטיסה הכרטיסים יקרים להחריד, כי החברה יודעת שמי שטס מהיום למחר, בדרך כלל חייב לטוס ויהיה מוכן לשלם גם סכום יקר עבור זה.

עם זאת, חשוב לעקוב כל הזמן על מחירי הכרטיסים כי לעתים יש מבצעים של החברות, למשל בחברת wizzair נוהגים לצאת מידי תקופה למבצע עבור כרטיסי טיסה ליעד מסוים או בתקופה מסוימת (או עבור יעד מסוים בתקופה מסוימת), לעתים חברות התעופה יוצאות במבצעים לכל היעדים (כמו למשל בתקופת ה- Black Friday בחודש נובמבר) ועוד. כמו כן, יש הבדלים בין החברות עצמן, בחברת EasyJet יש תאריך מוגדר לפתיחת עונה (קיץ, חורף וכו’). התאריך מוגדר מראש וביום ובשעה בה נפתחת המכירה מוצעים כרטיסים זולים שלרוב אוזלים תוך כמה שעות. בחברת wizzair מאידך, במקרים רבים הכרטיסים הזולים ביותר הם כארבעה חודשים לפני מועד הטיסה.

בכדי לקבל מידע בזמן אמת על מבצעים, תעריפים ושינויים אני תמיד ממליצה להירשם לאתרי האינטרנט של חברות התעופה, לעמודי הפייסבוק של החברות תעופה, וכן להצטרף לקבוצות פייסבוק ייעודיות כמו “טיסות סודיות”. 

למה המחיר קופץ כל הזמן?

באתרי האינטרנט של חברות התעופה יש Cookies (כמו אתרים רבים נוספים) אשר מאפשרים להם לקבל מידע רב עליכם בכל פעם שאתם נכנסים לאתר שלהם. מידע זה כמו מהיכן אתם טסים, מה חיפשתם בעבר באתר שלהם או באתרים אחרים וכו’ ומאפשר להם להסיק מסקנות לגבי דחיפות הנסיעה שלכם, מה החלופות העומדות בפניכם ועוד. כך, המחיר ישתנה בהתאם. זה לא מדע מדויק, ולא בטוח שנעשה בכל חברה ובכל מקרה, אך חשוב לדעת שזה קיים. למשל, בעבר רכשתי טיסה לרומניה. בגלל תקלה באתר, שלוש פעמים התחלתי את תהליך הרכישה ובאמצע נאלצתי לחזור לתחילת הרכישה. האתר, מן הסתם, הסיק שאני כל הזמן מתחילה רכישה ואז מתחרטת ושוב מנסה. ככל הנראה, בכדי “להאיץ בי” להשלים את הרכישה (כדי למנוע עוד ועוד עליית מחיר), בכל פעם שהתחלתי את התהליך, המחיר “קפץ” ב- 10 יורו לכרטיס. המחיר הגיע, בסופו של דבר למחיר שכבר לא הייתי מוכנה לשלם. למחרת, נכנסתי לאותו אתר ממחשב אחר והקשתי מס’ כרטיס אשראי אחר, והמחיר ירד לתעריף המקורי. בכדי למנוע זאת, יש הממליצים להיכנס לאתרים במצב גלישה סודי (Incognito), אני לא בטוחה כמה זה באמת עובד. ממליצה לבדוק את התעריף ממחשב אחר במקביל, ממנו לא חיפשתם את אותה טיסה בכל הפעמים האחרונות.

אסטרטגיית טיסה

אחד “המחסומים הפסיכולוגיים” שלנו מהעבר הוא החובה לטוס ולחזור באותה חברת תעופה. בעבר לא הייתה אופציה אחרת אך כיום שיש כל כך הרבה תחרות והתמחור הוא לצד אחד, אין סיבה בהכרח לטוס ולחזור עם אותה חברה. אפשר ואף כדאי לבדוק מהם התעריפים של כל חברת תעופה עבור אותו יעד ואם יש צורך לשלב בין החברות. עם זאת, בשילוב בין חברות כדאי לוודא כי המזוודה שבחרתם וכו’ מתאימה לחברות בהן אתם יוצאים וחוזרים. אתרי החיפוש כגון  skyscanner מראש עושים בשבילכם את העבודה ולעתים מציעים לכם לצאת ולחזור עם מס’ חברות תעופה. 

מתחילים להזמין!!

אז מצאתם כרטיס טיסה ליעד שרציתם במחיר מצוין, איך ממשיכים? מספר שלבים שיעזרו לכם בתהליך ההזמנה.

הושבה במטוס

כל עוד לא רכשתם הושבה, רוב הסיכויים שיושיבו אתכם, במתכוון, לא ליד נוסעים שרכשו את כרטיסי הטיסה יחד אתכם (גם בני זוג). הכוונה היא “לשכנע” אתכם לרכוש מושבים בתשלום האחד ליד השני. במטוס יש מושבים במחירים שונים, ככל שמדובר במושב נוח יותר מבחינת מקום לרגליים (ליד יציאות החירום) או בקדמת המטוס, כך המושב עולה יותר. על אף שלא תמיד נעים לשבת בנפרד מבן/בת הזוג או מחבר/ה לטיסה, אל תשכחו שמדובר בסה”כ 3-4 שעות טיסה. גם ככה אנחנו ישנים/ קוראים/ רואים סרט בטיסה – לא חובה לשבת יחד, בייחוד לפני כמה ימים שתהיו רק יחד או אחרי כמה ימים שהייתם הרבה ביחד…העלויות של הושבה הן בדר”כ בין 4-8 יורו למושב לכיוון. זאת אומרת, תמורת הזכות לשבת יחד, תאלצו להיפרד מעוד 70-120 ש”ח לזוג עבור טיסה הלוך – חזור. מניסיוני במספר טיסות, בדר”כ עוד לפני ההמראה, כל הישראלים בטיסה מתחילים להסתדר כמו במשחק טטריס, ובסוף למרות שכולם לא רכשו הושבה, כולם מוצאים עצמם ליד בני/ בנות הזוג – גם לא תשלום על הושבה (אך כמובן שזה משתנה ולא מובטח). ככל שאתם טסים עם ילדים, על אף שאני לא מאמינה כי יושיבו ילד קטן ללא הורה לידו, אני ממליצה בכל זאת, ליתר ביטחון לרכוש הושבה של הורה ליד ילד.

לאחר שתבחרו את העדפותיכם לגבי כבודה, הושבה וכו’ תגיעו לדף התשלום. שימו לב כי רכישה מחברת תעופה זרה היא עסקת חו”ל במזומן. זאת אומרת, הכסף יורד מכרטיס האשראי מייד, אין אפשרות לתשלומים מול חברת התעופה או כל הסדר אחר. כמו כן, לעתים, יש שער המרה לא נוח מול מטבע זר ועמלת המרה אשר מייקרת קצת את כרטיס הטיסה.

אחרי שתשלימו את הרכישה, תקבלו הודעת דוא”ל עם פרטי הטיסה. תשמרו אותה ובייחוד את המס’ הסידורי של ההזמנה שלכם אשר יכול לשמש אתכם בכניסה לאתר חברת התעופה עד למועד הטיסה.  

מתכוננים לטיסה

ברוב חברות התעופה תדרשו לבצע צ’ק אין (רישום מוקדם) לפני מועד הטיסה. רוב החברות מציעות במעמד הרכישה לשלם מראש על הזכות לבצע צ’ק אין במועדים רחוקים מהטיסה (כ- 30 יום לפני כן) או בשדה התעופה עצמו, ואם לא רכשתם זאת, בדר”כ בטווח של עד 3-4 ימים לפני הטיסה. במעמד הצ’ק אין תדרשו להשלים את פרטי הנוסעים כגון מס’ דרכון, תוקף דרכון, תאריך הוצאת דרכון, אזרחות וכדומה. כפי שציינתי קודם לכן, אנא בדקו כי הפרטים נכונים – על טעויות משלמים…

לאחר שתסיימו את תהליך הצ’ק אין, תדרשו להדפיס את כרטיסי העלייה למטוס שתקבלו בדוא”ל או במקרים אחרים ניתן להסתפק בהצגתם במכשיר הטלפון הנייד שלכם. אם ביצעתם צ’ק אין אך לא יהיה בידכם את המסמך מודפס או בטלפון הנייד – תדרשו לשלם בנמל התעופה.

חברות ה- Low Cost מנסות, כאמור, לצמצם עלויות וכך בכל הקשור לשירות לקוחות לאחר הרכישה יש דרכים שונות, ולא בהכרח הכי נוחות ליצירת קשר עם החברה. בחברת Ryanair לצורך הדוגמא, אין אפשרות לפנות למוקד טלפוני אלא רק באמצעות הפייסבוק או צ’אט, בחברת Wizzair יש רק מוקד טלפוני באנגלית, אשר עלות שיחה היא 4 ש”ח לדקה (בנוסף לצור קשר באתר) ועוד.

טסים לחו"ל, טסים לחו"ל!

הגעתם ליום הטיסה? בשעה טובה! קודם כל שימו לב כי הדפסתם את כרטיסי העלייה למטוס (או שהם מופיעים עם ברקוד כנדרש בטלפון הנייד שלכם). תבדקו שיש ברשותכם כמובן דרכון עם תוקף של לפחות שישה חודשים – ויאללה מתחילים לארוז.  רגע! איך אורזים אם יש לי רק מזוודת טרולי קטנה? ומה בכלל עושים עם שופינג??? בדיוק בשביל זה כתבתי את הפוסט “לארוז בסטייל ב Low cost” כדאי גם לצפות בסרטון בו אני אורזת לטיסת low cost בחורף!

מה עוד חשוב לעשות לפני הטיסה??

מומלץ לוודא מראש את מספר הטיסה (מופיע בכרטיס העלייה למטוס) לפחות יום מראש, ולהתעדכן באתר רשות שדות התעופה  האם יש שינויים בשעת ההמראה, האם הטיסה יוצאת מטרמינל 1 או טרמינל 3 (רוב חברות ה- Low Cost טסות מטרמינל 1) ועוד. רצוי להגיע לטיסה בין 2-3 שעות לפני הטיסה. ככל שאתם טסים עם מזוודות אשר נשלחות לבטן המטוס, ציוד חריג וכו’, עדיף שתגיעו כ- 3 שעות משום שתדרשו להגיע לדלפקי הצ’ק אין. אם אתם טסים עם תיק גב או מזוודת טרולי שאמורה לעלות למטוס, אתם יכולים, לפחות לטרמינל 1, להגיע ישירות אל העליה לבידוק הביטחוני ולוותר על עמדת הצ’ק אין.

הטיסה בחברת Low Cost אינה שונה מכל טיסה אחרת שטסתם בה. אולי קצת פחות נוח כי בדר”כ לא ניתן להוריד את המושבים, אך סך הכל החוויה די דומה. בטיסה, ברוב החברות, לא מחלקים אוכל ושתיה – גם לא מים. זאת אומרת, עליכם להיערך מראש ולהביא מהבית או לרכוש בשדה התעופה. אם בכל זאת תרצו לאכול ולשתות בטיסה, תוכלו לרכוש בנפרד מזון ושתיה בטיסה עצמה. לעתים, נוכח המחירים המופקעים בשדות התעופה, דווקא המזון המוצע בטיסה עשוי להיות טעים וזול יותר.

כל המידע הדרוש לכם בטבלה אחת! לגזור ולשמור...

low cost info על ידי רינת ברק

*המידע מתוך אתרי חברות התעופה, עשוי להשתנות בכל עת, ממליצה לוודא באתר החברה לפני הטיסה.

דף הבית » tips and more » כרטיס טיסה ב- 5 יורו! זה אפשרי??
Facebook Comments Box

255 Comments

כתיבת תגובה