כל מה שרציתם לדעת על Ryanair
המדריך המלא לטסים עם Ryanair
אחת מחברות ה-Low cost האטרקטיביות ביותר שפועלות בישראל היא חברת Ryanair האירית. ברוב הפעמים שאתם שומעים על כרטיס ב- 5 יורו, תדעו שמדובר ב- Ryanair. מנכ”ל החברה בעל האישיות הצבעונית, מייקל או’לירי, התפרסם בתקשורת ברעיונות הייחודיים שלו להפחתה נוספת בתעריפי כרטיסי הטיסה באמצעות ביטול של אחד משני תאי השירותים (וכך להוסיף עוד שתי שורות של נוסעים), ועוד רעיונות. אל תדאגו, זה לא קרה אבל זה מראה כמה החברה הזאת מנסה לשמור על המיצוב שלה כחברת Low cost זולה במיוחד. למעשה, או’לירי נוהג להגדיר את Ryanair כחברת “אולטרא לאו קוסט” בכדי לבדל אותה מחברות Low cost אחרות שתעריפיהן הממוצעים גבוהים יחסית מאלו של Ryanair
Raynair בישראל
Ryanair פועלת בישראל מאז שנת 2014, אחרי תקופה ארוכה בה משרדי התיירות והתחבורה “חיזרו” אחרי החברה שתתחיל לטוס לישראל, כחלק ממהפכת “השמים הפתוחים”. היתרון הוא כפול, תעריפי החברה הזולים גם מאפשרים לנו לטוס בזול ליעדים שונים באירופה, אך גם מביאים ארצה עשרות אלפי תיירים מאירופה שנוכח תעריפי הטיסה הגבוהים שהיו קודם לכן, כלל לא שקלו להגיע לכאן. תחילה החברה פתחה קווי טיסה בחורף בלבד (בחודשים נובמבר – מרץ) משדה התעופה עובדה ליד אילת, כחלק ממאמצי משרד התיירות להגביר את תיירות החורף לאילת. עבור כל נוסע שטס הלוך לאילת או חזור לאירופה, החברה מקבלת 60 יורו על חשבון המדינה. המשמעות היא תעריפי טיסה במחירים מגוחכים לפעמים כגון 10-20 יורו לטיסה הלוך – חזור.
כיום החברה טסה מנמל התעופה בן גוריון ל- 19 יעדים באירופה, ובחודשי החורף (נובמבר – מרץ) החברה מפעילה עוד 8 קווים ליעדים באירופה מנמל התעופה רמון (אשר החליף את עובדה שנסגר). (מעודכן לאפריל 2020) חשוב לציין כי מעת לעת נערכים שינויים, קווים מסוימים נסגרים (נוכח אי כדאיות כלכלית, סגירת בסיסים של החברה ועוד), ומצד שני נוספים יעדים חדשים.
הזמנת כרטיסי טיסה ב Raynair - מידע כללי
התעריף הבסיסי של טיסה בחברת Ryanair הוא לצד אחד (כמו בכל טיסת low cost יש להזמין טיסה לכל צד בנפרד), וכולל תיק גב בלבד במידות 40X20X25. התעריף אינו כולל, כאמור, כבודה נוספת שאיתה ניתן לעלות לטיסה או לבטן המטוס, ולא ניתן לבחור מושב במטוס. רוב הסיכויים, שאם הזמנתם את הטיסה לאנשים נוספים באותה הזמנה, אם לא רכשתם הושבה, יושיבו אתכם במקומות שונים במטוס. בתעריף הבסיסי יש לבצע הליך רישום מוקדם (צ’ק אין) עד שעתיים לפני הטיסה (הצ’ק אין נפתח למחזיקי כרטיס בסיסי כ- 48 שעות לפני הטיסה, ועד 30 יום לבעלי כרטיסים משודרגים). את כרטיס העלייה למטוס (Boarding pass) יש להדפיס ולהציג בשדה התעופה או להציג את הכרטיס עם הברקוד שמופיע עליו באמצעות הטלפון הנייד (לא מתקבל בכל שדה תעופה). התעריף הבסיסי אינו כולל אפשרות לביטול או שינוי מועד הטיסה, אינו כולל אוכל או שתיה במטוס וכמו בכל חברת Low cost, ניתן תמורת תשלום, להוסיף מרכיבים נוספים.
הזמנת כרטיס טיסה שלב אחר שלב
שלב 1 - כניסה לאתר חיפוש יעד, תאריך ובחירת נוסעים
בכדי להזמין כרטיס טיסה בחברת Ryanair יש להיכנס לאתר החברה בכתובת www.ryanair.com או להוריד את האפליקציה של החברה לטלפון הנייד. המסך הראשון באתר כולל חיפוש של יעדים לפי שדה התעופה, יעד היציאה, יעד הטיסה, תאריך ומספר הנוסעים (מבוגר, ילד בין 2-12, נער בין 12-15 ותינוק עד גיל שנתיים – המשלם רק מיסי נמל ויושב על אחד המבוגרים). חשוב לציין את הגילאים כבר בשלב זה, כי רק שמוסיפים ילדים מקבלים אפשרות לכרטיס מסוג Family Plus.
מחירי טיסות
אחרי בחירת היעד, מספר וגילאי הנוסעים ותאריכי הטיסה, מגיע המסך שמפרט את התעריף הבסיסי של כל צד ותעריפי הטיסה במועדים סמוכים. אם אתם לא חייבים לטוס במועד מסוים, תוכלו לעבור ימינה ושמאלה למועדים מוקדמים ומאוחרים יותר, ולמצוא אולי תעריף זול יותר או לפעמים בשעות נוחות יותר (לעתים שעות הטיסה משתנות בין הימים).
טיפ
דרך מעניינת נוספת לאיתור טיסה זולה היא באמצעות ה - fare finder אשר מאפשר למצוא כרטיס מיעד ליעד אחר (או לכל יעד) עד מחיר מסוים, נניח עד 100 יורו. יוצעו לכם הצעות ליעדים שונים או בתאריכים שונים שעונים על התעריף שבחרתם. אם תקישו יעד ספציפי תוכלו לראות את כל תעריפי הטיסה לאותו יעד באותו חודש, ולמצוא את התעריף הזול ביותר (כדי להגיע למסך זה כנסו לאתר של Raynair בחרו ב - paln ואז ב fare finder. (ניתן למצוא רק במחשב ולא באפליקציה בנייד).
שלב 2 - בחירת סוג הכרטיס
כמו כל חברת לאו קוסט, גם ל- Raynair יש מספר אפשרויות בבחירת סוג הכרטיס. החל מהכרטיס הבסיסי ביותר (value), לכרטיס רגיל (regular), פלוס (plus), ומורחב פלוס (flexi plus). כאשר טסים עם ילדים נוספת גם בחירת כרטיס משפחתי (famliy plus) ההבדלים בין הכרטיסים הם למעשה התוספות לכרטיס הטיסה הבסיסי – כבודה במשקלים משתנים, הושבה, עליית מוקדמת למטוס ושינוי או ביטול כרטיסי הטיסה.
מה מציע כל כרטיס?
בחירה על אחד מהמועדים תפתח בפניכם את סוגי הכרטיסים שניתן לרכוש והתעריף של כל כרטיס. התעריף הבסיסי נקרא Value והוא כולל תיק גב במידות 40X20X25 בלבד. בפועל, מניסיוני, הם לא בודקים את מידות תיק הגב כל עוד מדובר בתיק ביה”ס סטנדרטי, לא תפוח מידי, שניתן להניח מתחת למושב בטיסה. מדגישה שוב, הכרטיס לא כולל מזוודת טרולי, שקית או כל כבודה אחרת. נוסע שיגיע לדלפק עם כבודה נוספת שלא הזמין יאלץ לשלם בין עשרות למאות יורו עבור הזמנה בשדה התעופה – לכן עדיף להזמין מראש, אם יש כוונה להגיע עם כבודה נוספת. סוג אחר של כרטיסים נקרא Regular וכולל תיק גב, טרולי עד 10 ק”ג במידות 55X40X20 שעולים לטיסה, מושב לבחירת הנוסע ועדיפות בתור העלייה למטוס. הכרטיס הבא קרוי Plus וכולל תיק גב, מזוודה עד 20 ק”ג לבטן המטוס, מושב לבחירת הנוסע ואפשרות לביצוע צ’ק אין בשדה התעופה עד 40 דקות לפני הטיסה. הכרטיס היקר ביותר נקרא Flexi Plus וכולל תיק גב, טרולי עד 10 ק”ג במידות 55X40X20 שעולים לטיסה, מושב לבחירת הנוסע, עדיפות בתור העלייה למטוס, אפשרות לביצוע צ’ק אין בשדה התעופה עד 40 דקות לפני הטיסה ואפשרות לשנות את תאריך הטיסה. מן הסתם, ככל שמדובר בכרטיס אשר יש בו אפשרויות רבות, התעריף יקר יותר. חשוב לציין כי התעריף הוא לצד אחד, לנוסע
כרטיס משפחתי - Family plus
אם אתם טסים עם ילדים או תינוקות וכמובן שרשמתם זאת בדף המתאים בו מפרטים את גילאי הנוסעים, אז ייפתח בפניכם דף סוגי הכרטיסים באופן שונה ובמקום כרטיס מסוג Flexi Plus יופיע כרטיס מסוג Family Plus הכולל תיק גב וטרולי עד 10 ק”ג במידות 55X40X20 שיש למסור לפני הטיסה (מגיע לבטן המטוס) ושתי מזוודות עד 20 ק”ג לבטן המטוס. ז”א, עבור טיסה עם ילד אחד, כבר ניתן לרכוש כרטיס יקר יותר אך הכולל 50 ק”ג ב-3 מזוודות. בכל טיסה בה יש ילד עד גיל 12, באופן אוטומטי מכריחים את המבוגר לרכוש הושבה ב- 6 יורו, וכך עד ארבעה ילדים שנמצאים באותה הזמנה זכאים להושבה חינם בסמוך למבוגר. בנוסף, כל ילד (עד גיל 12) זכאי להביא ללא תוספת תשלום תיק גב קטן עד 5 ק”ג, 2 פריטים של ציוד לילדים (לדוגמא: עגלה וכיסא ביטחות לרכב) והושבה. במטוס יש אפשרות לחמם בקבוקים עבור תמ”ל וגם תנאים עבור החלפת חיתולים או בגדים.
שלב 3 - הרשמה לאתר והכנסת פרטי הנוסעים
בשלב הבא תדרשו להירשם לאתר החברה או להיכנס באמצעות זיהוי GOOGLE או FACEBOOK שלכם. לאחר מכן תדרשו לרשום את פרטי הנוסעים: שם באנגלית, מגדר ואצל תינוקות תאריך לידה. שימו לב כי אתם רושמים את השמות בדיוק כמו שמופיעים בדרכון שלכם. ב- 48 השעות הראשונות מהרכישה ניתן לערוך שינויים בשמות ללא תשלום, לאחר מכן כל שינוי בשם, אפילו של אות אחת, עלול לעלות לכם בעמלת שינוי שם.
שלב 4 - בחירת מושבים
בדף הבא יוצע לכם לבחור מושב בטיסה. התעריפים בין 4-14 יורו כאשר ככל שהתעריף גבוה יותר מדובר במושב טוב יותר מבחינת מקום לרגליים וקדמת המטוס. גם כאן, חשוב להדגיש כי מדובר במחיר לצד. אך כאמור, לא חייבים לבחור מושב בתשלום וניתן ללחוץ על choose random allocation ולהמשיך למסך הבא. בעת הצ’ק אין, ייבחר מושב אקראי עבור כל אחד מהנוסעים בטיסה, רוב הסיכויים שלא יחד (על מנת לעודד אתכם לרכוש מושב בתשלום).
שלב 5 - הזמנת Priority (כבודה ועלייה מוקדמת למטוס)
במסך הבא יוצע לכם לרכוש Priority אשר מאפשר לכם לעלות לטיסה עם תיק הגב בנוסף למזוודת טרולי במידות והמשקלים שצוינו קודם לכן. הטרולי יעלה אתכם לטיסה, ובנוסף יש עדיפות בעלייה למטוס (למרות שאני לא מוצאת שום דבר טוב בלעלות ראשונה לטיסה ולהמתין לכל שאר הנוסעים שטרם עלו…). התעריף של ה- Priority נע בין 6-14 יורו, והוא פתרון טוב למי שרכש כרטיס בסיסי (תיק גב בלבד) ונוסע לתקופה קצרה (2-5 ימים). כמובן גם כאן חשוב לציין כי המחיר הוא לצד, ויש להוסיף אותו לתעריף הבסיסי.
שלב 6 - הזמנת כבודה נוספת
בהמשך מוצע לרכוש כבודה לבטן המטוס כגון מזוודת טרולי עד 10 ק”ג במידות שצוינו קודם לכן או מזוודה עד 20 ק”ג במידות מקסימאליות של 119X119X81 ס”מ. שימו לב כי התעריף של מזוודת טרולי לבטן המטוס יקר יותר (15 יורו) מתעריף אותה מזוודה במסגרת ה- Priority (בין 6-14 יורו). ייתכן ומדובר בטריק שיווקי שבו, נוסע יימצא כי ה- Priority זול יותר, וכך ייראה אופציה כדאית לרכישה. התעריף של מזוודה של 20 ק”ג עומד על 25 יורו (לכיוון) ובדרך כלל רכישה של אותה מזוודה לאחר מועד ביצוע ההזמנה (וכמובן לפני מועד הטיסה) תעלה יותר (בין 40-60 יורו). בדף זה מאפשרים לרכוש גם כבודה ייחודית כגון עגלת תינוק (אם לא קונים family plus), או ציוד אחר. יש לציין כי כאשר טסים עם ילד עד גיל 12, הנוסע זכאי להביא עימו, פריט נוסף כגון מושב לרכב ופריט קטן יותר כגון תיק החתלה ללא תשלום.
טיפ
היות ורכישת כרטיס הטיסה מתבצעת עבור כל צד בנפרד, ניתן לרכוש מזוודה לבטן המטוס (10 ק"ג ,20 ק"ג או 32 ק"ג) רק לטיסה חזרה לטובת שופינג.
לחיצה על הכוכב למעלה תוביל אתכם לקרוא את כל הטיפים שלי על אריזה בפוסט "לארוז בסטייל ב low cost"
שלב 7 - רכישת תוספות
בהמשך יוצע לכם לרכוש אלמנטים נוספים כגון עדיפות בבדיקות הביטחוניות, מזון ושתיה במטוס בהנחה ועוד. החברה מציעה גם לרכוש ביטוח נסיעות לחו”ל, לשכור רכב, לשכור חדר בבית מלון ועוד.
שלב 8 - אישור הפרטים ותשלום
לאחר מכן תקישו על התעריף מצד ימין למעלה ויופיעו לכם פרטי הטיסה כולל כל התוספות שהזמנתם. תצטרכו להזין את פרטי התשלום, כולל מספר כרטיס אשראי ופרטים אישיים. שימו לב כי התעריף הוא ביורו או דולר לבחירתכם, וכי מדובר בעסקת חו”ל, יורדת מיידית מהחשבון שלכם, אין אפשרות לתשלומים, וייתכן והסכום הסופי יהיה מעט גבוה יותר נוכח פערי המרת מט”ח. אתם תקבלו באתר ובדוא”ל שלכם את פרטי ההזמנה כולל קוד ייחודי אשר יאפשר לכם בכל עת להיכנס לאתר לבדיקת פרטי הטיסה ולרכוש אלמנטים שלא רכשתם בעת ההזמנה.
שלב 9- צ'ק אין באתר
לפני הטיסה (30 יום או 48 שעות לפני הטיסה) יש להיכנס לאתר או לאפליקציה על מנת לבצע צ’ק אין (אלא אם רכשתם כרטיס המאפשר צ’ק אין בשדה התעופה). הצ’ק אין הוא תהליך מהיר מאוד בו תדרשו לרשום את מספר הדרכון, אזרחות, תאריך פקיעת תוקף הדרכון עבור כל נוסע, יוצע לכם לרכוש שירותים נוספים בתשלום, ולאחר מכן תקבלו בדוא”ל ובאתר את כרטיס העלייה למטוס בפורמט של PDF. אני תמיד ממליצה להדפיס את הכרטיס, למרות שבשדות תעופה רבים מספיק להציג אותו בטלפון הנייד (יש לוודא שמופיע בו הברקוד הייחודי של הכרטיס – QR).
הגעתם ליום המיוחל!
סיימתם את כל שלבי הזמנת כרטיסי הטיסה, חיכתם את הזמן הדרוש והנה הגיע הרגע לו חיכיתם – הטיסה!! הטיסות של חברת Ryanair יוצאות מטרמינל 1 בנתב”ג (למרות שתמיד יש לבדוק לפני הטיסה אם יש שינויים). אם אין לכם כבודה שאמורה להגיע לבטן המטוס וכבר ביצעתם צ’ק אין מוקדם, תוכלו לעבור ישר אחרי הבדיקה הביטחונית לעלות לאולם הנוסעים – פשוט תציגו את כרטיסי העלייה למטוס. חשוב מאוד לציין כי לפני הטיסה (ממש בסמוך לעמדה לבדיקת כרטיסים ודרכונים), עלולים לבדוק שוב כי הכבודה שלכם תואמת את הכרטיסים. אם תגיעו עם טרולי שלא במידות או במשקל, עלולים לבקש ממכם לשלם קנס במקום. ליד העמדה תמיד יש מתקן לבדיקת המידות של מזוודת הטרולי וייתכן ותתבקשו להכניס אותו למתקן – אם הוא לא נכנס – זאת אומרת שהוא במידות גבוהות יותר מהמותר. מניסיון, בארץ פחות מקפידים ובחו”ל מקפידים יותר.
אז איך זה לטוס בלאו קוסט??
כמעט כל הטיסות שלי בשנים האחרונות היו עם חברות לאו קוסט, וכמחציתן עם Raynair. אין ספק שהסכם “השמיים הפתוחים” פתח בפני ובפני רבים אחרים את האפשרות לטוס בזול אפילו כמה פעמים בשנה. עם זאת, אני עדיין שומעת הרבה אנשים שאומרים שהם “לא מוכנים לטוס עם חברת לאו קוסט” – למה? זו באמת שאלה, אולי נוחות שהתרגלנו אליה – לקבל ארוחה, לטוס עם כמה מזוודות, לשבת יחד עם הבני הזוג שלנו ללא תשלום ועוד. בנוסף, יש לי תחושה שלחברות הלאו קוסט יצא שם לא כל כך טוב (שלא בצדק!) בנושא ביטולים ואיחורים של טיסות. לכן חשוב לי לספר את החוויה שלי בטיסות לאו קוסט ובפרט עם חברת Raynair:
Ryanair, כפי שכבר ציינתי, מקפידה מאוד על יעילות ומשתדלת שמטוסיה ישהו על הקרקע לא יותר מ-60 דקות. לכן, העלייה למטוס מתבצעת יחסית במהירות, לרוב דרך מדרגות ולא בשרוול, הטיסות לרוב יוצאות בזמן. במטוס אין מסכים אישיים, שמיכות, כריות וכו’. המושבים לא נעים אחורה. פשוט ויעיל. המטוס ממריא והדיילים יציעו לכם לרכוש מזון ושתיה. למרות שלאוכל של מטוסים יצא שם רע, אני חושבת שהמזון והשתיה שהם מציעים, הם אופציה לא כל כך רעה. בדרך כלל זה יותר זול מרכישת מזון בשדה התעופה, וניתן לרכוש דיל של סנדוויץ’, שתיה קלה או חמה וחטיף בעלות של כ- 10-12 יורו.
לסיכום, חווית הטיסה שלי היא טובה, ה”פינוקים” מסביב אינם חשובים בעיני כל עוד בסופו של דבר אני מגיעה אל היעד שלי.
רשימת יעדי Ryanair מישראל (נכון לאפריל 2020)
מנמל התעופה בן גוריון
שם המדינה | יעדים |
אוסטריה | וינה |
גרמניה | ברלין, ממניגן, באדן-באדן |
פולין | ורשה, פוזנן, קרקוב |
ליטא | וילנה |
איטליה | בולוניה, רומא, מילאנו |
בלגיה | בריסל |
בולגריה | סופיה |
קפריסין | פאפוס |
צרפת | מרסיי |
יוון | אתונה, סלוניקי |
רומניה | בוקרשט |
הונגריה | בודפשט |
מנמל התעופה רמון
שם המדינה | יעדים |
גרמניה | ברלין |
צ’כיה | פראג |
ליטא | קובנה |
פולין | ורשה, קרקוב |
איטליה | מילאנו |
סלובקיה | ברטיסלבה |
הונגריה | בודפשט |